Establishment of costing unit at hospital

Sri Lanka has achieved remarkable progress in health standards compared to most of her peers. Elements of this success story encompasses free health care system and free education system in the country. Sri Lanka has managed to achieve high standards of health indices with low budget allocation over the decades. Country has a major task ahead to bring these indices to the level of developed countries. It is a challenging task to up lift the health standards in resource constrained environment.

Therefore it is mandatory to understand health care expenditure and their break down in a health care institution.

Costing unit of the Teaching Hospital Peradeniya was established in May 2013 under the guidance of Ministry of Health to accomplish the above objectives.

Currently it formulate the expenditure of each cost center of the hospital and the expenditure to provide services to patients in daily basis. Cost accounting report is bullied monthly