Quality Improvement of Clinical Laboratory

Laboratories produce test results that are widely used in healthcare setting, and health outcomes depend on the accuracy of these reports.  Inaccurate results leads to adverse consequences like unnecessary treatment, treatment complications, etc. These consequences result in increased cost in time and personnel effort, and often in poor patient outcomes.

Laboratory of TH Peradeniya was established alone with the commencement of Hospital in 1980. Currently there are 5 laboratories namely Biochemistry, Haematology, Microbiology, Histopathology and Clinical Pathology.

Development of Laboratory Service of the Hospital for accreditation is done under the second health sector development program of Ministry of Health with the financial assistance from the World Bank.

This project encompasses

• Improvement of infrastructure of the laboratory which includes construction news bleeding room
  • Provision of equipment such as blood analysers
  • Improvement of ICT infrastructure and implementation of Laboratory Information Management System